UN SPECTACOL ORIGINAL, ADMIRABIL …
… o “lecție” despre cât de actuală poate fi valoarea universală a unei piese clasice, demonstrează “Don Juan” DUPĂ Jean – Baptiste Moliere, în viziunea lui Alexandar Morfov. O reprezentație DUPĂ Shakespeare, Moliere sau alți clasici, produce nedumeriri, pentru că în majoritatea spectacolelor, regizorii își doresc spre a se remarca, a fi mai presus de dramaturgul ales, și ignoră taman, miezul, esența scrierii ce a consolidat cu vremea, valoarea sa culturală universală. Alexandar Morfov – adaptare și regie, scenografie alături de Alexandar Orlov, autor și al ilustrației muzicale -, propune însă, la Teatrul Popular “Ivan Vazov” din Sofia, un spectacol inspirat, cu motivare solid argumentată teatral. Dezvoltă prin personajul Don Juan, o provocare de judecare a individului care crede că existența sa presupune libertate absolută, lipsită de orice regulă morală elementară. Ireproșabil derulează epic povestea celebrului personaj. Adaptează piesa lui Moliere cu respect pentru sensurile sale majore și alătură motive din textul lui Tirso de Molina, predecesor al francezului.


Prin viziunea regizorală, Don Juan primește de la Alexandar Morfov o altfel de caracterizare teatrală, profundă și ingenioasă. Este un aventurier lipsit de Dumnezeu, dar și un visător pasionat de iubire, este malefic, diabolic, ipocrit, dar și sincer în pledoaria sa pentru libertatea individuală. O practică însă, fără judecată interioară, ignorând orice condiție solicitată de contextul social, familar sau religios.

Viziunea regizorală pornește de la un prolog cu scop de a lansa convenția reprezentației și a indica surprinzător ca imagine, relația personajului central cu lumea, urmează ironic calea comică a căutării iubirii erotice și se finalizează în partea a doua spectacolului, cu răsplata dramatică a neînțelegerii libertății de către Don Juan. Personajul se prezintă într-o … cadă de baie alături de Sganarelle și ceilalți slujitori din preajmă, relațiile lansând ideea descifrării atitudinilor ulterioare ale eroulu. Imaginea reprezentației sporește apoi, prin scene surprinzătoare cu Dona Elvira, uciderea comandorului și urmează senzaționala scenă a naufragiului pe mare suferit de Don Juan și Sganarelle pe drumul căutării iubirii de către erou. Sugerat prin manevrarea unor cearceafuri de către fetele din satul cu deschidere la mare, ce poate fi și obișnuita spălare de rufe, momentul se transformă și în valurile mării agitate, iar scena lansează comicul următoarelor situații. O pasarelă propune cu multă fantezie scenografică, spații de acțiune din satul de la malul mării în care au ajuns cei salvați de la naufragiu; va deveni în final, un construct ars de pofte iluzorii. Don Juan va relaționa cu fetele întâlnite după naufragiu. Remarcabil condusă regizoral este și scena unui cuplu din sat - Șarlota (Reni Vrangova) și Pietro (Filip Avramov) - îndrăgostiții la început de iubire, ca și momentele cu Matiurina și celelalte țărănci care evident, vor fi cucerite de Don Juan.
Uimește prin vizualizarea primei părți a reprezentației, fuga lui Don Juan și a lui Sganarelle pe biciclete cu “pescăruși” zburând în jur. În partea a doua se trece spre dramatic. Scenele din pădure cu cerșetorul în numele credinței, ca și cea cu frații Elvirei, duelul lui Don Juan în negru cu opt spadasini în alb, sporesc ritmul dramatic. Crește prin fiecare secvență cu adevărat filmică, drama lui Don Juan de a lupta fără principii cu ofertele vieții. Personajul nu se oprește din credința proprie, nici în momentul ajungerii la cavoul comandorului ucis. Excelent este compusă și condusă vizual scena, cu statuile care amintesc de faptele lui Don Juan, iar mișcarea lor finală surprinde emoțional privitorul.

Ultima scenă a spectacolului definește pe deplin, gravitatea autorității personale a eroului ce se crede liber. Elementele de decor – o masă cu scaunele din jur amplificate ca dimensiuni -, sporesc sensul metaforic al vizualizării conceptului. Față în față va ajunge Don Juan cu comandorul ucis, tatăl Elvirei. Pe mijlocul mesei, în lumină stranie, va curge de sus cenușă. Don Juan se va îndrepta sfidător spre comandor, dar calea îi va fi frântă de cenușa ce îl îngroapă. Scena finală lipsită de replică, impresionează prin creșterea treaptă cu treaptă a intențiilor conceptului regizoral, în care amănuntele cu sens simbolic se amplifică, având la bază propuneri motivate de scrierea piesei. Fără artificii șocante, regizorul revitalizează o piesă clasică, demonstrându-i valoarea și actualitatea, cu o coerență fără cusur. Să nu uităm că “Don Juan”, piesa, putea prilejui regizorilor de astăzi, cale liberă spre “modernitate” de manifestări vizuale erotice, de alunecare spre vulgaritate. Alexandar Morfov s-a ferit ca un maestru al gândirii scenice, de acest drum.
“Don Juan” rămâne un spectacol eveniment, care rar se întâlnește, având la bază o piesă clasică.
P.S. Alexandar Morfov a mai prezentat în Capitală pe scena Naționalului, în 2010, un alt spectacol remarcabil de la Sofia – “Exilații” (comentat pe acest blog). Este un regizor cu un bogat palmares de premii pentru realizările sale. La Teatrul Național “I.L.Caragiale” a regizat “Vizita bătrânei doamne” în stagiunea din 2011. Spectacol comentat pe blog la data premierei.